Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Εθελοντές


Στις περισσότερες χώρες του λεγόμενου δυτικού πολιτισμού, ο εθελοντισμός και η κοινωνική ή οικονομική συμμετοχή σε δράσεις κοινής ωφέλειας είναι κάτι το συνηθισμένο. Στις ΗΠΑ μάλιστα, τα περισσότερα μουσεία, οι βιβλιοθήκες και τα τοπικά φεστιβάλ, οργανώνονται και λειτουργούν αποκλειστικά από εθελοντές και κυρίως συνταξιούχους που κατά κανόνα επιδιώκουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου τους.

Στη δική μας συλλογική συνείδηση, ο εθελοντισμός ή η πρωτοβουλία ενασχόλησης με τέτοιες δράσεις, μάλλον συνδυάζεται με κάποιου είδους αδυναμία και εκμετάλλευση. Σε περιόδους κρίσης όμως, όπως η παρούσα, ο εθελοντισμός είναι που τελικά κρατάει ζωντανές αυτές τις δράσεις.

Συγχαρητήρια στους εθελοντές και όσους συνείσφεραν με όποιον τρόπο μπορούσαν στα χθεσινά δρώμενα της Μ. Παρασκευής στο λιμάνι. Ελπίζουμε να δούμε παρόμοιες προσπάθειες και σε άλλα τεκταινόμενα, και περισσότερο εμπλεκόμενο κόσμο από αυτούς που ψάχνουν την αυτόματη και ανέξοδη πολιτισμική δραστηριότητα "εξ' ουρανού".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου